Hi.

Welcome to my blog. I document my adventures in travel, style, and food. Hope you have a nice stay!

Μην το δοκιμάσετε στο σπίτι!

Μην το δοκιμάσετε στο σπίτι!

Σάντουιτς Shawarma 

Ετυμολογικά, η αραβική λέξη Shawarma προέρχεται από την τουρκική cevirme, που σημαίνει γύρισμα και αναφέρεται στην τεχνική ψησίματος του κρέατος, η οποία είναι ίδια με τον δικό μας γύρο. Το κρέας που χρησιμοποιούνταν κανονικά ήταν αρνίσιο, στην σημερινή εποχή όμως γίνεται από διάφορα, ένα από αυτά είναι και το κοτόπουλο. Παραδοσιακά σερβίρεται μέσα σε πίτα μαζί με ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, διαφορά λαχανικά τουρσί και κάποια ιδιαίτερη σος. Η συνταγή αυτή δεν είναι πιστή αντιγραφή κάποιας αυθεντικά παραδοσιακής. Υπάρχουν κάποιες αλλαγές που θεώρησα απαραίτητες, διότι τα υλικά που περιλαμβάνουν είναι κάπως δυσεύρετα στην Ελλάδα.

Υλικά:

                                            φοιτητική μέτρηση*:

Για το κοτόπουλο:

φιλέτο μπούτι κοτόπουλο            2

μισό λεμόνι                              

μαύρο πιπέρι                              1 κουταλάκι εσπρέσο

αλάτι                                           1 σφηνάκι

λάδι                                             1 σφηνάκι

σκόρδο                                        1 σκελίδα

πάπρικα                                      1 σφηνάκι

κύμινο                                         1 κουταλάκι εσπρέσο

κανέλα                                         1 κουταλάκι εσπρέσο

σκόνη τσίλι                                  1 κουταλάκι εσπρέσο

ζάχαρη                                         ½ σφηνάκι

Για την σος 1:

γιαούρτι                                      1 κουτάκι μπύρας

σουμάκ (προαιρετικό)                 1 πρέζα

αλάτι                                           1 κουταλάκι εσπρέσο

πιπέρι                                         1 κουταλάκι εσπρέσο

σκόνη σκόρδου                           1 κουταλάκι εσπρέσο

χυμό λεμόνι                                 ½ σφηνάκι

λάδι                                             ½ σφηνάκι

πάπρικα                                      1 κουταλάκι εσπρέσο     

Για την σος 2:

γιαούρτι                                       1 κουτάκι μπύρας

χυμό λεμόνι                                 ½ σφηνάκι

αλάτι                                            1 κουταλάκι εσπρέσο

πιπέρι                                          1 κουταλάκι εσπρέσο

μουστάρδα                                   ½ σφηνάκι  

μπαλσάμικο                                 1 κουταλάκι εσπρέσο

λάδι                                              ½ σφηνάκι

σκόνη τσίλι                                   1 κουταλάκι εσπρέσο

πάπρικα                                       1½ κουταλάκι εσπρέσο

σκόνη σκόρδου                            1 κουταλάκι εσπρέσο

Για το σερβίρισμα:

2 αραβικές πίτες

4-5 ντοματίνια ή 1 ντομάτα σε φέτες

1 αγγούρι (προαιρετικό)

πολλές τηγανητές πατάτες (προαιρετικό)

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της μαρινάδας και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι , προσθέτουμε το κοτόπουλο και προσπαθούμε να καλύψουμε όλα τα σημεία του κοτόπουλου με το μείγμα. Τυλίγουμε το μπολ με μια διαφάνεια, το αφήνουμε στο ψυγείο, διαβάζουμε το υπόλοιπο τεύχος και επιστρέφουμε τουλάχιστον μια ώρα μετά (maximum 12 ώρες). Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C με αντιστάσεις. Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί, το τοποθετούμε στο φούρνο και ανά διαστήματα τα γυρνάμε πλευρά μέχρι να σταματήσουν να υπάρχουν ζουμιά στο ταψί και να πάρουν ένα καφέ χρώμα (περίπου 50 λεπτά). Διαλέγουμε μια σος (αν θέλετε κάνετε και τις δυο) και ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της και ανακατεύουμε. Αν θέλουμε αγγούρι στο σάντουιτς, αποφλοιώνουμε ένα αγγούρι (ή όσο θέλετε να χρησιμοποιήσετε) και το κόβουμε σε μπαστουνάκια. Βγάζουμε το κοτόπουλο από τον φούρνο και το κόβουμε σε “φέτες” κομμάτια και βάζουμε τις αραβικές πίτες για ένα λεπτό στον ήδη ζεστό (αλλά κλειστό) φούρνο. Για το σερβίρισμα τοποθετούμε κάτω μια πίτα, απλώνουμε σος, τοποθετούμε τα κομμάτια από το ένα μπούτι κοτόπουλο και από πάνω προσθέτουμε ντομάτα και αγγουράκια ή πατάτες. Τυλίγουμε και εξαφανίζουμε.

Tips & ιδέες:

1) Αν θέλετε να ψηθεί το κοτόπουλο πιο γρήγορα τοποθετήστε μια σχάρα πάνω στο ταψί και βάλτε τα μπούτια εκεί πάνω. Ψήστε στους 80°C στην πιο πάνω θέση του φούρνου για μισή ώρα (ανάλογα με τον φούρνο).

2) Αν τα υλικά στις σος είναι εξτριμ μην ξεχνάτε την ύπαρξη του υπέροχου τζατζικιού (η πρώτη σος είναι στην νοοτροπία του Shawarma, η δεύτερη πιστεύω εγώ πως ταιριάζει).

φοιτητική μέτρηση:

κουταλάκι εσπρέσο = ½ κουταλάκι γλυκού

σφηνάκι = κουτάλι σούπας

κουτάκι μπύρας = κούπα

Artwork: Σοφία Σεμελίδου

Το κορίτσι με τα μαυροκόκκινα μάτια

Το κορίτσι με τα μαυροκόκκινα μάτια

Έρωτας

Έρωτας