Hi.

Welcome to my blog. I document my adventures in travel, style, and food. Hope you have a nice stay!

Μην το δοκιμάσετε στο σπίτι!

Μην το δοκιμάσετε στο σπίτι!

Drunk Cake

Υλικά:                                              γρ./ml φοιτητική μέτρηση*

Για το σιρόπι:

Φθηνόκρασο                                     250ml 1 κουτάκι μπύρας

Ζάχαρη                                             130 γρ ½ της μπύρας

Χυμός                                                 μισό πορτοκάλι

Κανέλα                                                μια πρέζα 


Για την γκανάζ

Σοκολάτα κουβερτούρα                  125γρ 1 σοκολάτα

Κρέμα γάλακτος                               130γρ ½ της μπύρας   

Για το κέικ:

Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του  200γρ

Άχνη ζάχαρη                                     200γρ 3/2 της μπύρας

Βούτυρο                                           200γρ ½ της μπύρας

Αυγά                                                     4

Βανίλιες                                              3

Κόκκινες σταγόνες χρώματος μαγειρικής

Κάποιες γνώσεις μαθηματικών



Εκτέλεση:

Για το σιρόπι:

Ανοίγουμε το μάτι στη μεσαία θερμοκρασία και μέσα σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το κρασί και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Τέλος προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι και την κανέλα, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να πάρει μία βράση. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.


Για την γκανάζ:

Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια. Τοποθετούμε σε ένα μπεν μαρι τη σοκολάτα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα κομματάκια της σοκολάτας και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Για το κέικ:

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το βούτυρο και τη άχνη-ζάχαρη και ανακατεύουμε 2-3 λεπτά με μίξερ. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και τις σταγόνες χρώματος και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι και τις βανίλιες στο μπολ λίγο-λίγο, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ορθογώνιο ταψί (εγώ χρησιμοποιώ 20x24) με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Αφού ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει,το κόβουμε σε κομμάτια ανάλογα με το σχέδιο και τις στρώσεις που θέλουμε, το σιροπιάζουμε και το αφήνουμε να ρουφήξει το σιρόπι. Χρησιμοποιούμε μία μικρή ποσότητα της γκανάζ για να κάνουμε μία λεπτή στρώση σε όλα τα κομμάτια του κέικ, σαν να γεμίζουμε μόνο τους πόρους και το τοποθετούμε στο ψυγείο για μισή με μία ώρα. Βγάζουμε από το ψυγείο τις στρώσεις του κέικ, επιλέγουμε μία για βάση και απλώνουμε μία στρώση γκανάζ περίπου μισό πόντο πάχος. Τοποθετούμε την πάνω στρώση κέικ και το αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί. Τέλος απλώνουμε μια στρώση γκανάζ σε όλο το κέικ και το αφήνουμε στο ψυγείο.


Tips & ιδέες

1) Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε το τρελό μωράκι του ουρανού σας δίνοντας στην τούρτα το σχήμα καρδιάς ακολουθήστε το διάγραμμα που ακολουθεί κόβοντας δύο τετράγωνα και δύο κύκλους και σχηματίζοντας τη μία στρώση με τον ένα κύκλο κομμένο σε δύο ημικύκλια και το ένα τετράγωνο και την δεύτερη στρώση αναλόγως.


2) Αν σας έχει περισσέψει σοκολάτα λιώνοντας την σε μπεν μαρί μπορείτε να δημιουργήσετε διάφορες καρδούλες ή κάποιο κείμενο πάνω στην τούρτα σαν έξτρα διακόσμηση.

3) Αν θέλετε να προσθέσετε παραπάνω χρώμα, μπορείτε να κάνετε μία σαντιγί χρησιμοποιώντας κρέμα γάλακτος, άχνη ζάχαρη και χρώμα ζαχαροπλαστικής. Μία καλή αναλογία για τη σαντιγί στο συγκεκριμένο μέγεθος τούρτας είναι 200 ml κρέμα γάλακτος με μισή κούπα άχνη ζάχαρη.

4) Αν το κέικ έχει μεγάλο πάχος σαν στρώση κατά την άποψή σας, μπορείτε να το κόψετε στη μέση οριζοντίως δημιουργώντας δύο πιο λεπτές στρώσεις έχοντας όμως στο νου ότι θα χρειαστείτε και μεγαλύτερη ποσότητα γκανάζ.

*φοιτητική μέτρηση: 

κουτάκι μπύρας = κούπα





Artwork: Λευτέρης Ζαφειρίδης

Το τέλειο σφάλμα

Το τέλειο σφάλμα

2020

2020