Hi.

Welcome to my blog. I document my adventures in travel, style, and food. Hope you have a nice stay!

Women in Software Engineering

Women in Software Engineering

Θεωρώ πως είμαι από τα λίγα άτομα που ήξεραν από μικροί τι ήθελαν να κάνουν. Οι υπολογιστές πάντα με συγκινούσαν. Αργότερα, έμαθα πως αυτό που σκεφτόμουν να κάνω, λεγόταν ορθότερα software engineering. Κάθε όνομα, έχει και τη δικιά του ιστορία. Κάποιος το σκέφτηκε, σε κάποιον πρέπει να άρεσε. 

Όταν η Margaret Hamilton σπούδαζε, δεν υπήρχαν πτυχία επιστήμης των υπολογιστών. Οι υπολογιστές οι ίδιοι υπήρχαν, αλλά κάλυπταν μεγάλο όγκο, κάποιες φορές ολόκληρα δωμάτια. Και βέβαια, software γραφόταν, αλλά δε θεωρούταν δουλειά ίδιου κύρους με το hardware. Δε θεωρούταν καν μηχανική.

Η ίδια έμαθε να γράφει κώδικα όπως όλοι εκείνη την εποχή, ενώ ήδη εργαζόταν σε σχετική ομάδα. Πιο συγκεκριμένα, δίπλα στον Dr.Lorenz, φτιάχνοντας προγράμματα μετεωρολογίας.

Ο κόσμος της πληροφορικής τότε ήταν πολύ διαφορετικός από ότι τον ξέρουμε σήμερα.  Ήταν κατά βάση μια δουλειά γραφείου, όπου μέχρι τότε ειδίκευση και εμπειρία δεν υπήρχαν κι άρα δε χρειαζόταν. Εκπροσωπούνταν επίσης από πολύ περισσότερες γυναίκες, σύμφωνα με κάποιες έρευνες μέχρι και στο 30-35%. Πολλές από αυτές βέβαια, πιθανότατα έκαναν την πιο βρώμικη δουλειά, όπως υπολογισμούς με το χέρι.

Η ίδια η Hamilton έπιασε δουλειά σε ένα εργαστήριο του MIT, το οποίο απασχολούνταν με το Apollo Project. Στο ίδιο εργαστήριο, η καλή της δουλειά την έφερε επικεφαλή του Software των αποστολών. Εκεί με την ομάδα της ανέπτυξε τον κώδικα του Apollo Guidance Program, το οποίο δούλεψε αλάνθαστα σε όλες τις αποστολές που χρησιμοποιήθηκε. Συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης προσσελήνωσης. Κατά την ανάπτυξη του, υποστήριξε την εισαγωγή του όρου software engineering, αλλά και έθεσε πολλούς από τους κανόνες της επιστήμης, όπως διδάσκεται μέχρι και σήμερα.

Μέσα από ανάλογα επιτεύγματα, ο χώρος των υπολογιστών έγινε πλέον πιο ποθητός. Παράλληλα οι υπολογιστές άρχισαν να μπαίνουν σε κάθε σπίτι, πολλές φορές στα δωμάτια των αγοριών ενώ  ταινίες και κουλτούρα δημιούργησαν το κλίμα που επικρατεί στον επαγγελματικό χώρο μέχρι και σήμερα. Αυτόν που θέτει περίεργους και καμιά φορά σεξιστικούς και ανθυγιεινούς κανόνες.

Μέσα στον ίδιο χώρο, θα παλέψουμε και μεις να βρούμε δουλειά και ίσως να αναδειχθούμε. Ένα χώρο που βάλλεται να δείξει πως οι γυναίκες ανήκουν λιγότερο σε αυτόν, αλλά παράλληλα οφείλει πολλά σε μια από εκείνες.

Για περισσότερα για τον ρόλο των γυναικών στον τομέα διαβάστε αυτό το άρθρο.

Για περισσότερα για τον υπολογιστή της αποστολής, τα προβλήματα και τις καινοτομίες που απαιτούσε δείτε αυτό.

Artwork: Βαγγέλης Καπλάνης

Η Γυναικεία Πλευρά της Μουσικής

Η Γυναικεία Πλευρά της Μουσικής

It's Christmas Time Again

It's Christmas Time Again