Τα 5 SOS της Ανακύκλωσης
Αν δεχτούμε πως ζούμε σε μια κοινωνία η οποία έχει πλέον βάλει στη ζωή της την ανακύκλωση καλό θα ήταν να σιγουρευτούμε πως την κάνουμε και σωστά. Παρακάτω αναφέρονται τα 5 πιο σημαντικά tips γι’ αυτή.
1) Βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί όπως και κουτιά από πίτσα: Τα κουτιά που είναι γεμάτα από λάδια και λίπη δεν ανακυκλώνονται. Επίσης, λερωμένες χαρτοπετσέτες ή χαρτί, όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Ας αποφύγουμε γενικά την ρίψη χαρτιού κουζίνας ή υγείας στους μπλε κάδους είτε είναι, είτε δεν είναι καθαρά.
2) Σπασμένο γυαλί: Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, όχι όμως τα σπασμένα γυαλιά. Το σπασμένο γυαλί το πετάμε μόνο στους κοινούς κάδους. Ο πιο σωστός κάδος ανακύκλωσης για το γυαλί είναι ο κίτρινος, τον οποίο θα βρείτε σε ελάχιστες περιοχές στην Ελλάδα.
3) Καλαμάκια, πλαστικά μαχαιροπίρουνα και υλικά από πηλό: Παρότι πλαστικά, τα συγκεκριμένα υλικά μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται εύκολα από τα συστήματα ανακύκλωσης,όπως και αρκετά είδη καθημερινής χρήσης ή παλιές κούπες του καφέ.
4) Σακούλες βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες: Οι βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες σακούλες, που διατίθενται κυρίως από τα σούπερ μάρκετ, έχουν ημερομηνία λήξης και από ένα σημείο και μετά αρχίζουν να αποσυντίθενται. Επομένως, δεν ανακυκλώνονται.
5) Δισκάκια CD, DVD και βιντεοκασέτες: Παρότι κατασκευάζονται κυρίως από αλουμίνιο, περιέχουν πολλές προσμείξεις, καθιστώντας αδύνατη την άμεση ανακύκλωσή τους.
ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ!
-Ρίχνουμε τις συσκευασίες χύμα μέσα στους Μπλε Κάδους και όχι μέσα σε δεμένες σακούλες.
-Τα πλαστικά μπουκάλια είναι βασικό ανακυκλώσιμο υλικό, όμως τα καπάκια τους ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο. Άρα πρέπει να τα αφαιρούμε και να τα πετάμε ξεχωριστά στον μπλε καδο.
-Συσκευασίες τροφίμων και ποτών αναγράφουν από πίσω αν είναι ανακυκλώσιμες (π.χ παιδικοί χυμοί).
Artwork: Ξένια Παραστατίδου